Podrobnosti o akumulátoroch elektromobilov

Niektorým vodičom môžu najnovšie elektromobily pripadať ako pojazdné laboratóriá preplnené technológiami. Veľká časť tajomstiev okolo elektromobilov sa skrýva za lepším pochopením technológií akumulátorov. Napriek tomu sú elektromobily z určitého pohľadu pozoruhodne jednoduché stroje obsahujúce pohon na elektrickú energiu z akumulátora, ktorý je jednoduchší než pri vozidlách s benzínovými alebo naftovými motormi. Odpovieme vám na niektoré z vašich otázok týkajúcich sa akumulátorov pre elektromobily.

 

Ako fungujú akumulátory elektromobilov?

Akumulátory elektromobilov fungujú ako úložisko energie, ktorá umožňuje poháňať elektromotor v elektrickom vozidle. Tvorí ich rad článkov, ktoré majú kladnú elektródu vyrobenú z lítia alebo iného oxidu kovu a zápornú elektródu vyrobenú z uhlíka. Keď akumulátor nabíjate, preteká ním elektrický prúd a spôsobuje, že ióny lítia sa presúvajú od zápornej elektródy ku kladnej. Keď sa používa elektromotor a batéria sa vybíja, ióny lítia sa presúvajú späť k zápornej elektróde a uvoľňujú energiu. Táto energia poháňa elektromotor a ten otáča kolesá vozidla, čím ho poháňa dopredu. Akumulátory elektromobilov sú veľké a ťažké, no dokážu uskladniť veľa energie. Vďaka tomu sú skvelé na použitie v elektrických vozidlách.

Aké veľké sú akumulátory pre elektromobily?

Rovnako ako sa líšia vozidlá, ktoré poháňajú, aj akumulátory v elektromobiloch majú rôznu veľkosť a kapacitu. Často sú umiestnené pod podlahou a zaberajú priestor pod sedadlami, ako napríklad vo vozidle Honda e. Niektoré majú tvar obdĺžnika, iné môžu pripomínať tvar „T“. Všeobecne platí, že čím sú väčšie, tým sú ťažšie.

Aký druh akumulátorov sa používa v elektromobiloch?

Najbežnejším typom akumulátorov používaných v elektromobiloch sú lítium-iónové akumulátory. Tieto akumulátory majú vysokú energetickú hustotu, čo znamená, že dokážu uskladniť veľa energie v malom priestore. Sú tiež relatívne ľahké, čo pomáha dosiahnuť lepšiu energetickú účinnosť vozidla.

Lítium-iónové batérie sú známe svojou schopnosťou poskytovať dobrý výkon pri vysokých teplotách a nízkou mierou samovybíjania, čo znamená, že keď sa nepoužívajú, dokážu si udržať nabitie dlhší čas. V elektromobiloch možno použiť aj iné typy akumulátorov, ako napríklad olovené či nikel-metal hydridové, ale lítium-iónové akumulátory sú v súčasnosti najobľúbenejšou voľbou kvôli vysokej energetickej hustote, nízkej hmotnosti a udržateľnosti. Sú vyrobené z materiálov, ktoré sú hojne zastúpené v zemskej kôre a dajú sa recyklovať, čo ďalej znižuje ich vplyv na životné prostredie.

Akú majú akumulátory elektromobilov životnosť?

Výdrž akumulátoru závisí od mnohých faktorov, ako je napríklad ich kvalita a chemické zloženie, prostredie, v ktorom sú používané, tepelný manažment, typ respektíve rýchlosť a spôsob nabíjania a podobne. Tak, ako aj ktorýkoľvek iný produkt, aj akumulátory časom degradujú, no aj po mnohých rokoch je predpokladaná strata kapacity len niekoľko percent.

Aj po skončení životnosti akumulátora v automobile mu však môžeme dať nový život – napríklad k napájaniu závodov, ktoré ho pôvodne vyrobili alebo dokonca k napájaniu domácností. 

Výmena a recyklácia akumulátorov elektromobilov

Ako môžem vymeniť akumulátor svojho elektromobilu?

To, že nastal čas vymeniť akumulátor vášho elektromobilu, sa dozviete tak, že sa na prístrojovej doske rozsvieti výstražná kontrolka batérie alebo sa začnú vyskytovať problémy s elektrickým systémom vozidla. Priemerná životnosť akumulátora je pri správnej údržbe 15 až 20 rokov a spoločnosť Honda ponúka na všetky svoje akumulátory pre elektromobily päťročnú záruku*. Keď nastane čas vymeniť akumulátor, privezte svoje vozidlo do najbližšieho servisu Honda, kde vám tento úkon vykonajú profesionálne.

Náklady na výmenu akumulátora v priebehu rokov klesli, takže je pravdepodobné, že sa časom ešte znížia.

* Záruka sa môže medzi jednotlivými modelmi líšiť. Poraďte sa s predajcom vozidiel Honda alebo si prečítajte obchodné podmienky.

Sú akumulátory elektromobilov recyklovateľné?

Mnohí výrobcovia, ako napríklad Honda, vynakladajú mimoriadne úsilie na to, aby boli akumulátory elektromobilov po skončení životnosti recyklovateľné. Jedným zo spôsobov, ako ich možno znovu využiť na iný účel, je napájanie domov a iných budov – niektoré dokonca slúžia ako zdroj energie pre továrne, v ktorých boli pôvodne vyrobené.

Možno ich tiež rozobrať na diely a následne recyklovať. Keďže dopyt po trvalej udržateľnosti sa neustále zvyšuje, výrobcovia neustále hľadajú nové a inovatívne spôsoby recyklácie a opätovného využitia starých akumulátorov.

Prehľad o akumulátoroch elektromobilov | Často kladené otázky

Vyžadujú akumulátory elektromobilov servis?

Áno, rovnako ako vozidlo s benzínovým alebo naftovým motorom, aj elektromobil si vyžaduje pravidelnú údržbu – raz za rok. Servis skontroluje rovnaké miesta ako pri akomkoľvek inom vozidle, navyše však skontroluje aj to, či váš akumulátor stále funguje optimálne.

Aký účel majú články akumulátora?

Akumulátory elektromobilov sa skladajú zo stoviek, niekedy aj tisícok článkov. Tieto články generujú energiu pre vozidlo – čím viac je článkov, tým väčší výkon (kW) poskytujú. Nevýhodou akumulátora s vyšším výkonom je, že výkon poskytuje na úkor spotreby energie. To znamená, že aj napriek vyššiemu výkonu bude dojazd kratší.

Dá sa dobiť akumulátor elektromobilu pomocou štartovacích káblov?

Áno, elektromobil môžete naštartovať pomocou káblov, ak má štandardný 12 V kyselinový akumulátor, ktorý je úplne vybitý. Funguje to takmer rovnako ako štartovanie štandardného benzínového alebo naftového auta pomocou káblov. To umožní fungovanie elektroniky, ktorá riadi vozidlo. Je však potrebné poznamenať, že lítium-iónové akumulátory, ktoré poháňajú elektromobil, nie je možné dobiť pomocou štartovacích káblov, takže ak ide o plnohodnotný elektromobil, je nepravdepodobné, že sa podarí vozidlo uviesť do pohybu.

Šanca, že budete niekedy potrebovať naštartovať plnohodnotný elektromobil pomocou káblov, je však vďaka efektívnosti energetického systému elektromobilov mizivá.

Ako dlho trvá nabíjanie akumulátora elektromobilu?

Doma je najlepšie nabíjať akumulátor pomocou špeciálnej nástennej nabíjačky „wallbox“. Táto nabíjačka zvyčajne ponúka nabíjací výkon 6,6 kW, čo znamená, že vozidlo ako Honda e vybavené akumulátorom s kapacitou 35,5 kWh, sa nabije z takmer vybitého stavu na 100 % za cca 4,1 hodiny. Ak použijete výkonnejšie 50 kW verejné rýchlonabíjačky, akumulátor modelu Honda e by sa mal dobiť na 80 % už za 31 minút.*

* Doba nabíjania sa meria od výstražného rozsvietenia kontrolky upozorňujúcej na vybitie akumulátora.

Súvisiaci text na čítanie